DOLLY PRESENTEERT JESSICA SCHOLTES

JESSICA SCHOLTES is een van de vijf kunstenaars die deelneemt aan de 2de editie van de experimentele projectweken. DOLLY ging bij haar langs in haar atelier in Papendrecht en maakte het volgende verslag.

Jessica Scholtes is 37 jaar en komt oorspronkelijk uit Den Haag. Ze heeft bouwkunde gestudeerd in Delft maar verhuisde in het laatste jaar naar Rotterdam. Daar werkte ze een tijd bij architectenbureaus. In Rotterdam begon ze een nieuwe deeltijdstudie aan de Fotoacademie die ze cum laude heeft afgerond in Amsterdam. Ze heeft op veel verschillende plekken gewoond maar is nu neergedaald in Papendrecht.

Ik maak meestal foto’s met lichte kleuren die ik bewerk door te vouwen of door in te snijden. Soms maak ik er nieuwe 3D objecten van die ik daarna weer fotografeer. De onderwerpen zijn eigenlijk heel uiteenlopend. Inhoudelijk ben ik geïnteresseerd in de maakbaarheid van alles. Die interesse komt voort uit mijn architectuur verleden. Dat idee dat alles tot in de puntjes gepland kan worden met het idee dat het dan wel mooi en goed moet zijn. Ik zie het in alles terug. In de huizen die gebouwd worden, maar ook in ons voedsel bijvoorbeeld. We leven in een maatschappij die probeert alles zo efficiënt en mooi mogelijk te maken, want een gekke paprika die wordt niet gekocht. De producenten gaan vervolgens een zo perfect mogelijke paprika ontwerpen, van een bepaald soort afmeting, want anders past hij weer niet in de verpakking en al dat soort dingen. Uiteindelijk gaat mijn werk over dit soort menselijk handelen. Het kunnen uiteindelijk foto’s, objecten, maquettes of zelfs een soort machines worden.

Ik doe mee aan de projectweken omdat ik nu vooral vanuit de Fotoacademie Amsterdam veel contacten heb met fotografen en mensen uit Amsterdam en regio Noord-Holland. Op dit moment heb ik behoefte om meer mensen te leren kennen die ook met fotografie of kunst bezig zijn, maar dan in mijn eigen omgeving. Ik woon net op deze nieuwe plek en ik heb zin om het te gaan ontdekken.

Dordrecht ken ik een beetje. Ik ben wel in het Dordrechts Museum geweest maar heel goed ken ik het niet. We zijn in Papendrecht komen wonen vooral omdat Dordrecht zo dichtbij is. Het lijkt me een gezellige stad die ik de komende tijd dus beter wil leren kennen. Mijn culturele leven speelt zich nu nog vooral af in Amsterdam en Noord-Holland dus ik vind het heel spannend om op deze manier kennis te gaan maken met deze regio.

Reflecteren op maatschappelijke thema’s is geen keuze maar automatisme voor mij. Het gaat in mijn gedachten altijd door. Wat ik zie om me heen bevraag ik constant. Dus als ik werk maak komt dat er logischerwijze ook uit. Ik zou ook denk ik niet iets zonder die relevantie kunnen maken. Een leuk vormpje blijft een leuk vormpje, voor mij moet het ook iets betekenen of vertellen.

Ik heb nog helemaal geen idee wat ik ga maken. Ik ga eerst nadenken over hoe ik ga beginnen. De afgelopen tijd ben ik druk geweest met het klaarmaken van een expositie van mijn werk in Bergen. Misschien ga ik mijn printer meenemen, dan kan ik beeld printen, snijden en plakken. Dat werkt altijd erg goed, gewoon ergens beginnen en dan kijken wat er ontstaat. Meestal werk ik vanuit beelden uit mijn archief en dan zoek ik totdat ik iets vind waarmee ik nog iets wilde doen en dan begin ik daarmee. Ik heb nog nooit samengewerkt, misschien dat het in de projectweken kan gaan gebeuren.