INVITE | 12 JULI | PICTURA/DORDRECHT

DOLLY PRESENTEERT EEN AVOND MET DE KUNSTENAARS RALF KOKKE & HESTER SCHEURWATER — Gemodereerd door stadskunstenaar Erik Sep.

INCLUSIEF EEN HYPE OF HOOP? OVER DE KRACHT VAN BEELD EN DE WAARDE VAN KUNST IN ONZE SAMENLEVING

Het lijkt wel een toverwoord in de politiek, de media, het bedrijfsleven, maar ook in de kunst. Dus laten we het vooral even hebben over hoe het zit met de privileges van de witte heteroseksuele patriarchale maatschappij waarin we leven. Wat is de stand van zaken en wat zien we ervan terug in de hedendaagse kunst? 
DOLLY NODIGT JE UIT OM MEE TE KOMEN PRATEN (OF ALLEEN) TE KOMEN LUISTEREN NAAR HESTER, RALF EN ERIK OVER O.A. #INCLUSIVITEIT #DIVERSITEIT #WAARDEVANKUNST #KRACHTVANBEELD #IDENTITEIT #AANNAMES #ROLLENPATRONEN #SAMENLEVING #CULTUUR #VISUELECULTUUR

In het schilderwerk van Ralf Kokke (1989) staat de absurditeit van de mens centraal. Hierin komen fragmenten voor die te herleiden zijn uit de  kunstgeschiedenis, de actualiteiten en zijn leven. De karikaturale figuren zijn geregeld afgeleid van dagelijkse herkenbare situaties en bevatten humor, zijn kleurrijk en zijn benaderbaar. Door de toegankelijkheid en herkenbare aspecten kunnen de werken na lange tijd omslaan in een confronterende, droevige en een donkere kant waarin de toeschouwer zich in kan verliezen.Het afgelopen jaar heeft Ralf Kokke een serie tekeningen gemaakt naar aanleiding van modeltekeningen van Picasso. Hij is gefascineerd over de hoeveelheid vrouwelijke naakten die hij tegenkomt en besluit die te vervangen door mannelijke. Ralf merkte op dat zijn nieuwe serie door toeschouwers werden gelabeld als ‘homo-erotisch’. Hij is van plan zijn serie tekeningen verder uit te weiden en is nieuwsgierig in hoeverre de beeldvorming van de man als lustobject past in de huidige maatschappij.

WWW.RALFKOKKE.COM

Hester Scheurwater (1971) studeerde monumentale kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Den Haag. Onder het mom van zelfportretten onderzoekt en bekritiseert ze de rol van de vrouw als een seksobject. Foto’s van zichzelf die voor een spiegel poseren weerspiegelt zowel de innerlijke gedachten als het uiterlijk van Scheurwater. “De gespiegelde zelfbeelden zijn mijn manier om te reageren op de geïmiteerde en valse mediabeelden, die voortdurend onze verbeelding oproepen, zonder de intentie te serieus genomen te worden”, legt ze uit. “Ik probeer het effect van deze oproep te deconstrueren met mijn reacties door de ‘subject-object’-relatie te veranderen, zonder er het slachtoffer van te worden.”

Het werk van Scheurwater is seksueel expliciet en daarom bekend. De expliciete beelden in haar werk zijn schokkend en snel discussie over de vermeende seksualisering van de samenleving. Tegelijkertijd delen haar werken ook verbanden met internationale feministische kunst. De video’s van Scheurwater maakten deel uit van feministische programma’s en tentoonstellingen, waaronder die in het Brooklyn Museum en het Blanton Museum of Art in de VS.

WWW.HESTERSCHEURWATER.NL

Erik Sep is voor de periode van 2019 tot 2020 stadskunstenaar van Dordrecht. Op www.stadskunstenaardordrecht.nl kan je hem mailen bij klachten, ideeën en suggesties. Daarnaast werkt hij aan een nieuw werk werk gebaseerd op verhalen van Dordtenaren. Als voorman van de Dordtse kunstscene zal hij bij alle DOLLY projecten aanwezig zijn.